• Windows 10 er ganske enkelt å installere
  • PC-en din vil få nye funksjoner

Du kunne fram til 2016 oppgradere fra Windows 7 og 8.1 til Windows 10 uten kostnad. Gjorde du dette har du Windows 10 så lenge du har PC-en. Skal du installere Windows 10 nå, må du regne med at det koster noen hundrelapper. Heldigvis er det enkelt å oppdatere til Windows 10. Men hvis du har en gammel PC kan det være lurt å slette alt fra harddisken, og starte med helt blanke ark. Du kan da installere Windows 10 uten tilleggsprogrammer du ikke trenger å ha.

Før du starter bør du sikkerhetskopiere alt du ønsker å ta vare på, og du bør bruke en ekstern harddisk til dette formålet. Sjekk alle mappene du bruker mye, som eksempelvis dokumenter, nedlastninger og bilder. Er det programmer du vil ta vare på for å bruke senere, sørg for at du noterer deg produktnøkler og tar vare på installasjonsfiler. Du trenger også produktnøkkelen til PC-en din. Den finner du som regel på et klistremerke på undersiden av PC-en. Du kan også finne nøkkelen ved å bruke gratisprogrammet «Produkey» fra Nirsoft.

Minnepinne

Det kan være fornuftig å legge Windows 10 på en minnepinne, og da trenger du en som har mer enn 4 GB lagringskapasitet. Når du starter installasjon bruker du Media Creation Tool fra Microsoft. Når du setter i gang med installasjonen får du spørsmål om du vil oppgradere denne PC-en nå, eller opprette installasjonsmedium for en annen PC. Du velger det siste, og bruker den nevnte minnepinnen. Du får etter hvert spørsmål om språk, utgave også videre, og du svarer på disse spørsmålene før installasjonen setter i gang.

Når du har gjort det som omtales over, får du spørsmål om hvilket medium du skal bruke. Kryss da av for USB flash-enhet, og du har da valgt minnepinnen. Deretter starter nedlastningen. Du får flere spørsmål underveis, og du kan blant annet velge om du vil ta vare på noe av det som er på PC-en, eller om du vil slette alt. Som vi omtalte tidligere er det mange fordeler med å slette alt, og starte med blanke ark. Men da bør du ha tatt en sikkerhetskopi av det du har på maskinen.

Windows 7-meny på Windows 10

Selv om du oppgraderer til Windows 10, er det mange som savner menyen i Windows 7. Det er faktisk mulig å få tilbake denne menyen og også andre eldre Windows-menyer selv om du har oppgradert. Det finnes flere løsninger for å få til dette. En av dem er å bruke det lille gratisprogrammet Classic Start Menu. Denne erstatter Windows 10-menyen med en enklere meny, som minner veldig om menyen i tidligere Windows-versjoner. Dette er en løsning som mange velger, fordi det skaper gjenkjennelse til noe de er vant til.

  • Mulig å beholde eldre Windows-menyer med Windows 10
  • Gjør at alle kan bruke Windows 10

Muligheter med klassisk meny

Når du bruker Classic Start Menu kan du høyreklikke på startknappen og velge innstillinger. Der kan du velge mellom forskjellige startmeny-alternativer. Det er forskjellige utseender på startknappen og flere typer «skins» du kan velge. Classic Start Menu er en liten del av en større pakke som heter Classic Shell. Men ønsker du deg bare Classic Start Menu, kan du laste ned denne på Ninite.com. Du bare krysser av Classic Start og trykker på «installer». Dermed får du muligheten til å bruke en meny du kjenner godt fra før.

Oppdatering

Ganske nylig slapp Windows den største oppdateringen til Windows 10. Den hadde navnet «May 2019 Update». En av nyhetene i den nye oppdateringen er at Windows 10 har fått et lyst tema. I fjor fikk den en mørk modus. Nyheten med det lyse temaet har blitt godt mottatt, siden menyer, skrivebord og alle vinduene har blitt lysere. Nå kan du også fjerne en del av appene som har vært forhåndsinstallert. Mange har irritert seg over alle appene i Windows 10 som de ikke har kunnet fjerne, og som de ikke har bruk for.

Telefonstyring

Med den nye oppgraderingen av Windows 10 kan du snart få en skjermdelingsmulighet med Android-apper. Det betyr at du kan holde oversikt over hva som skjer på mobilen din fra din PC. Du vil blant annet kunne skrive meldinger fra tastaturet på PC-en, ringe og bruke WhatsApp. Dette er via en app som allerede finnes i Windows 10, og som gjør at du kan svare på meldinger og se på bildene fra Android-telefonen din. Når dette kommer for fullt, får du en helt ny måte å kommunisere på når PC og mobiltelefon blir mer integrert.

Oppsummering

Det er enkelt å oppgradere til Windows 10 på din PC. For mange er det en fordel å ta sikkerhetskopi av det de har på PC-en, slette alt og starte installasjon av Windows 10 helt fra bunnen av. Du vil da kunne oppleve at PC-en blir raskere. Det er også enkelt å installere et lite program som gjør at du kan bruke menyen fra for eksempel Windows 7. Dette kan være praktisk hvis du savner den gamle menyen, og vil gå tilbake til en som du kjenner godt fra tidligere.