• Intervjuet er avgjørende for om du får jobben eller ikke
  • Et jobbintervju er noe mange gruer seg til – ofte uten grunn
  • Følg enkle tips for et suksessfullt intervju

Du har sendt ut et titalls søknader og venter i spenning på svar. Plutselig en dag får du en e-post fra arbeidsgiveren du alltid har drømt om å jobbe for. Du er innkalt til jobbintervju. Først blir du glad, men så begynner tankene å svirre i hodet. Hva skal du kle deg i? Skal du være morsom, seriøs eller en god blanding? Hva skal du si? Og viktigst av alt – hva kommer arbeidsgiveren til å spørre om? Plutselig føles de to ukene til jobbintervjuet fryktelig korte, og du gruer deg bare mer og mer. Hva om du dummer deg ut foran sjefen, og ikke får jobben likevel? Du blir nervøs, og klumpen i magen blir bare større og større. Du ligger våken, natt etter natt, og ser for deg alt som kan gå galt på intervjuet.

Slapp av, dette er helt normalt – spesielt dersom du ikke har vært på et jobbintervju tidligere. Husk at arbeidsgiveren ser potensiale i deg, og at det er derfor du ble innkalt til intervju til å begynne med. Noe må du ha gjort riktig. Nå gjelder det bare å bevise at du er den personen du fremstilte på CV-en og i søknaden. De fleste arbeidsgivere ser ikke etter et feilfritt menneske, men etter noen som er rustet til å gjøre jobben på en best mulig måte. Vi vil her dele våre aller beste tips med deg, slik at du kan forberede deg best mulig til det kommende jobbintervjuet ditt. Senk skuldrene dine, og la oss guide deg trygt i mål. Kanskje drømmejobben bare er et intervju unna? Vi krysser fingrene for deg.

Vis deg fra din beste side

Du trenger sannsynligvis ikke å henge deg altfor mye opp i hva du skal kle deg i, hvilke sko du skal ha på deg eller hvordan håret skal være, når du skal på intervju. For de fleste arbeidsgivere er det kunnskapen eller kompetansen din som er det viktigste, men det skader selvfølgelig ikke å vise seg fra sin beste side på intervjuet. Stiller du opp i joggedress, crocs og bustete hår kan du ende opp med å gi feil førsteinntrykk, noe som ikke er spesielt heldig på et jobbintervju. Du trenger heller ikke å stille stivpyntet, da dette fort kan virke overdrevent. Ikke dynk deg selv i parfyme, sminke eller still i smoking. Det gjelder å finne en mellomting når det gjelder fremtoning og antrekk. Så hva er egentlig det perfekte antrekket på jobbintervju?

Har du søkt jobb på dagligvarebutikken eller som sveiser i bygg- og anleggsbransjen, er det ingen strikt kleskode å følge. Du kan ganske trygt stille på jobbintervju i dine vanlige klær, som f.eks. dongeribukse og en vanlig genser (helst uten flekker og hull, så klart). Har du derimot søkt administrative jobber som regnskapsfører, høyesterettsdommer eller lignende, kan det være greit å stille i dress eller blazer med skjorte under. Tenk gjennom hva slags kleskode de ansatte dukker opp i til vanlig på arbeidsplassen, og ta utgangspunkt i dette. Du kan selvfølgelig stille i vanlige klær også, men unngå å kle deg som en slask. Er du mann er det kanskje en fordel å trimme skjegget, slik at du ikke ser ut som en villmann. Ellers gjelder det bare å ikle seg et smil!

Forbered deg på de vanligste spørsmålene

Det mange gruer seg mest til når de skal på jobbintervju, er hvilke spørsmål arbeidsgiveren kommer til å stille. Du er kanskje engstelig for å ikke komme med det «riktige» svaret? Du kan selvfølgelig ikke forberede deg på alle tenkelige scenarioer, men enkelte spørsmål er gjengangere på jobbintervjuer. Spør sjefen din deg om dine største ulemper eller svakheter, bør du ikke svare altfor ærlig. Ikke si at du er lat, ignorant, frekk, hårsår, trakasserende eller lignende. Prøv heller å finne svakheter som ikke direkte går utover arbeidet ditt, og som også kan være noe positivt dersom man vrir litt på det. Men husk å ikke overdriv – dette vil arbeidsgiveren fort gjennomskue. Alle sier de er «litt vel perfeksjonist» som ulempe. Dette er noen av spørsmålene du bør forberede deg på, og som du bør vite hva du skal svare på:

  • Hva er dine beste/svakeste sider?
  • Hva kan du tilføre arbeidsplassen?
  • Hvorfor skal arbeidsgiver ansette akkurat deg?
  • Hvor ser du deg selv om 5–10 år?
  • Hva slags erfaring har du?

Ha kunnskap om bedriften

Dersom du ønsker å gi et godt inntrykk til arbeidsgiveren, bør du også ha en viss kunnskap om bedriften du er på intervju hos. Du kan risikere at sjefen tester deg og lurer på hvorfor du vil jobbe i deres bedrift. Finn ut hva slags visjoner og mål bedriften har, og ha grunnleggende kunnskap om bedriftens navn og historie. Gjør du dette, vil arbeidsgiveren merke at du er interessert i jobben, og at du stiller forberedt. Det kan også være lurt å ha kunnskap om produktene selskapet selger, eller hvilke tjenester som tilbys. Du finner ofte mye nyttig informasjon om selskapet på nettsiden deres, hvis de har en. Eventuelt kan du forhøre deg med noen andre som allerede jobber i firmaet, eller sjekke sosiale medier. Vis at du bryr deg om selskapet!

Unngå smisk og baksnakking

Selv om du helst vil gi et perfekt inntrykk når du er på jobbintervju, gjelder det å ikke overdrive. Det kan for eksempel fort fremstå som smisk dersom du har med dyre gaver til arbeidsgiver første gang dere møtes, eller om du overøser vedkommende med komplimenter. Vær deg selv, og vær hyggelig. Det holder som regel! Det er ikke dermed sagt at du ikke kan si noe positivt om arbeidsplassen – det er helt innafor. Men du bør f.eks. unngå å kommentere utseendet på sjefen eller lignende. Dette kan dessuten oppfattes som trakassering, noe du vil unngå. Du bør heller ikke snakke negativt om andre jobbsøkere (konkurrenter), eller baksnakke tidligere arbeidsgiver på en negativ måte. Vis at du er lojal og en arbeidstaker som går an å stole på, også etter en eventuell avskjed.

Tren foran speilet

Er du litt nervøs for hvordan du best kan formulere deg selv? Da er det ingenting i veien for å øve seg litt. Still deg foran speilet og tren på hva du skal si. Finn det riktige tonefallet og prøv å se mest mulig naturlig ut. Det kan også være lurt å ha rollespill med en bekjent. Få vedkommende til å late som han/hun er arbeidsgiveren, og øv deg mest mulig på vanlige spørsmål du vet kan dukke opp. Pass på at det ikke høres ut som du leser opp fra et manus. Det skal ikke virke som om du har øvd deg når du er på det faktiske intervjuet. Noen ganger kan det faktisk lønne seg å bare ta spørsmålene som de kommer, helt uten forberedelser – da blir det mer naturlig.

Vær presis

Og helt til slutt bør du huske på å stille til intervjuet i tide. Skriv dato og klokkeslett ned i kalenderen, slik at du ikke risikerer å dukke opp feil dag eller til feil klokkeslett. Dette kan gi arbeidsgiveren et dårlig inntrykk av deg. Kommer du for sent til jobbintervjuet tenker kanskje sjefen at du også vil dukke opp for sent til jobb. Møt derfor opp i god tid – gjerne 15 minutter tidligere enn du egentlig skal være der – og vær klar! Ellers gjelder det bare å følge tipsene ovenfor. Dukk opp velstelt, presis og vær høflig, så skal nok alt gå bra. Får du ikke jobben, finnes det flere fisk i havet. Vi ønsker deg masse lykke til på jobbintervjuet og krysser fingrene for at du får drømmejobben din en gang for alle!